Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдство 31.05.2022

Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдствоАко няма финансова помощ за сектора, изцяло ще зависим от вноса

У нас се произвежда под една трета от свинското месо, необходимо за българския пазар, тази година делът ще се свие още

Димитър Михайлов: Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдство

Ако няма финансова помощ за сектора, изцяло ще зависим от вноса, прогнозира изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Животновъдството в България си отива с рекордно бързи темпове, твърди председателят на браншовата Асоциация на свиневъдите Димитър Михайлов. По данни на асоциацията в момента у нас се произвежда под една трета от свинското месо, необходимо за българския пазар.

• Едва 30% от свинското месо в магазините е българско

Съотношението е около 30 на сто българска продукция и около 70% внос, като според ЕК тази година делът на родното производство на свинско ще се свие с още 8-10%, казва Михайлов в интервю за БНР.

Остро недофинансиране на сектора, срив на пазарите заради африканската чума по свинете, Covid кризата, а сега и войната в Украйна – така Димитър Михайлов откроява натрупалите се неблагоприятни за свиневъдството у нас фактори. Той акцентира върху рекордно повишените цени на суровините.

"Цената на фуражите се е увеличила със 70%."

И допълва, че няма един допълнителен лев помощ за сектора в последните две години.

"Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдство. През последните 2 години всички големи европейски производители са подпомогнали свиневъдството си с национални доплащания, с Covid мерки, De minimis и какви ли не други програми. В България – абсолютно никаква подкрепа за сектора", коментира Михайлов в предаването "Преди всички".

Няма точна статистика колко точно са прасетата у нас, но по думите на Михайлов те са не повече от половин милион. За сравнение, в началото на 90-те години са били 4 милиона.

"Така че е очевидно какво се случва с производството през годините."

Свиневъди се спасяват от фалит, като заобиколят търговските посредници
Част от производителите спират да работят, други свиват дейността си и производството върви в спирала надолу, описва ситуацията в сектора председателят на браншовата асоциация.

"От която, ако не се получи съществена финансова помощ – като компенсация за електричество, за изхранване на животните, за инфлация, не ни вещае нищо друго, освен приключване на производството и изцяло зависимост от вноса. В същото време правителството говори за продоволствена сигурност – тя няма как да бъде осигурена по този начин, с такъв тип политика."

Свиневъди се срещат със земеделския министър, искат помощ за бранша
Нещата с изкупните цени на месото стоят трагично, допълва Димитър Михайлов.

"Производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена. Към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Изкупната цена е наполовина на цената на краставиците и доматите. Килограм живо тегло – 2,60, а разходите са на стойност 3,50."

Михайлов изразява опасения, че "държавата, Министерство на земеделието много подценяват този проблем" и прогнозира, че той "съвсем скоро ще се изсипе с пълна сила на главите им".

Чуйте цялото интервю на линка на bnr.bg ТУК