Производителите няма да достигнат прелом тази година

Графика www.pig333.com

С нарастващите разходи има малък шанс цената на прасенцата в Нидерландия да достигне нива на рентабилност през 2022 г., според Rabobank.

Според Rabobank цените на прасенцата в Холандия ще трябва да достигнат 68 евро на прасенце, за да могат производителите на свине да излязат на печалба поради нарастващите разходи за фураж и енергия. В началото на второто тримесечие средната цена на прасенцето нарасна до 60 евро на прасенце, но това ценово ниво не се запази. След пика през 13-та седмица цената постепенно падна до 39 евро/кг прасенце през 20-та седмица. Цените на прасенцата около текущото ниво на рентабилност бяха наблюдавани през лятото на 2019 г. и от края на 2019 г. до първата половина на 2020 г. Ситуацията с търсенето обаче беше много различна от днешната, тъй като вносът на свинско месо в Китай достигна рекордно високо по това време. Rabobank казва, че има малък шанс цената на прасенцата да достигне нива на рентабилност през 2022 г., докато предлагането се очаква да се свие в цяла Европа.

Ако производителят на свине излезе на нула, себестойността на свинете за угояване ще бъде с 38% по-висока през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. За покриване на всички разходи за фермите за угояване, цената на кланичния труп трябва да бъде 205 евро на 100 кг труп. Тъй като цените на кланичните трупове остават под това ниво дори през периода на високо търсене през 2019 и 2020 г., изглежда много малко вероятно това ниво на рентабилност да бъде достигнато през 2022 г. Средната цена на кланичния труп на свине през седмица 20, например, беше само 158 евро за 100 кг труп в Нидерландия. Следователно маржовете на угоените прасета също са под натиск, дори като се има предвид, че цените на прасенцата в момента са под нивото на рентабилност.

Линк към статията на www.pig333.com може да намерите ТУК

графика www.pig333.com