Китай и Франция подписват споразумения за внос на свинско месо

Китай ще разреши вноса на свинско месо и свински субпродукти от Франция незабавно, според изявления на китайските митници и френското министерство на земеделието, което може да увеличи износа на френско свинско месо за Китай с 10%, предаде Ройтерс.

Съобщенията следват след среща между китайския президент Си Дзинпин и неговия френски колега президент Еманюел Макрон в Париж, по време на първото посещение на Си в Европа от пет години.

Китай ще разреши вноса на свинско месо, което отговаря на съответните изисквания, се казва в изявление на митническата служба.

Свинските субпродукти също ще бъдат включени в списъка, който Франция ще може да изнася за Китай, според френското министерство на земеделието.

Френските производители на свинско месо казаха, че сделката за субпродукти ще увеличи износа на френско свинско месо за Китай с 10%. Той възлиза на 260 милиона евро (279,68 милиона долара) през 2023 г., като Китай е най-големият пазар за износ на свинско месо във Франция.

„Две споразумения за достъп до пазара, подписани с китайската митническа администрация, правят възможно отварянето на китайския пазар за нови френски продукти: свински карантии, благодарение на изменение на протокола за износ на свинско месо, както и преработени меса “ се казва в изявление на френското министерство на земеделието във вторник.

Миналата година китайското министерство на земеделието издаде тригодишен план за действие за намаляване на употребата на соево брашно в храните за животни в опит да намали силната си зависимост от вноса на соя. Той също така одобри вноса на френски млечни продукти за храна на животни миналата година.

Продуктите от свинско месо изнасяни за Китай, включват шекмбе и черва, които не се консумират достатъчно в Европа, но са много популярни в Китай.

Китай също така се съгласи да ограничи ембаргото върху френските домашни птици до региони, където са открити огнища на птичи грип, вместо да налага общонационални забрани, както правеше в миналото съобщи френското министерство на земеделието във вторник.

Високопатогенната инфлуенца по птиците, известна като птичи грип доведе до умъртвяването на стотици милиони птици по света през последните години, като Франция е сред най-тежко засегнатите страни в Европейския съюз.

Китай забрани вноса на птиче месо от Франция между 2015 г. и 2019 г. заради птичия грип и възстанови ембаргото през 2021 г., след като беше открито ново огнище.

Франция е втората страна, която получи регионализация за ембарго в случай на огнища на птичи грип след Съединените щати през 2020 г.

Източник: www.thepigsite.com