Как огнищата на АЧС в Китай повлияха на световните пазари на свинско месо?

Африканската чума по свинете (АЧС) се разпространи от Европа в Китай през 2018 г. — един от най-големите инциденти с болести по животните досега. Епидемията намали доставките на свинско месо в Китай и цените на свинското месо в Китай се удвоиха, достигайки рекордни нива.

Вирусът на АЧС се премести от Европа в Китай през август 2018 г. и след това се разпространи бързо в цялата страна. Вирусът повлия на предлагането на свинско месо в Китай повече, отколкото е посочено от броя на официално докладваните огнища. След първите случаи на АЧС в Китай стадото свине премина през 30-месечен цикъл на спад и възстановяване от третото тримесечие на 2018 г. (Q3) до първото тримесечие на 2021 г. (Q1). Китай загуби около 27,9 милиона метрични тона от производството на свинско месо през 30-месечния цикъл.

През тези месеци Китай внесе рекорден обем свинско месо, но вносът замени само една пета от загубеното производство. Така Китай изпитва недостиг на доставки на свинско месо за около 18 месеца, концентриран през втората половина на 2019 г. и по-голямата част от 2020 година.

Увеличението на цените на свинското месо забави разпространението на болестта. Цените на свинското месо в Китай се увеличиха повече от два пъти, като по-голямата част от увеличението се случи около година след първоначалните огнища. Цените на свинското месо останаха на високо ниво в продължение на 14 месеца и след това паднаха бързо през 2021 г. Цените на свинското месо се върнаха близо до нивото си преди АЧС около 38 месеца след първите огнища.

Износът на свинско месо за Китай нарасна през 2019–2020 г. Китай представлява 45% от световния внос на свинско месо през 2020 г. Общо 31 държави са изнасяли свинско месо за Китай, но Европейският съюз представлява 58% от износа. Съединените щати бяха вторият водещ износител на свинско месо за Китай с дял от 15%, въпреки търговското напрежение, което съвпадна с огнищата на АЧС в Китай.

По време на 14-месечния пик в търсенето на внос от Китай делът на свинското месо изнесено за Китай се увеличи за страните с най-голям износ на свинско месо. Продажбите на разфасовки с по-висока стойност нарастваха най-бързо.

Въздействието върху пазарите на свинско месо извън Китай беше относително скромно. Например повишенията на цените на свинското месо в три водещи страни износителки на свинско месо (САЩ, Германия и Испания) бяха сравнително кратки и много по-малки по величина от увеличенията на цените в Китай.

Колебливостта на пазара на свинско месо в Китай е постоянен източник на несигурност за износителите въпреки възстановяването на китайското производство.

Източник: Ноември 2023 г./ USDA/ САЩ.