Как да разпознаем микотоксикозите

Свинете са особено чувствителни към микотоксините. Те могат да предизвикват акутни, но по – често хронични токсикози, които причиняват по – големи икономически загуби. Те обаче са по – трудни за доказване. А бързото им доказване е от голямо значение за предотвратяване на загубите. Специалистите от фирма Alltech показват десет признака, по които производителите могат да заподозрят присъствието на микотоксини.

1. Видима плесен във фуража или в нейните съставки.
Плесените могат да растат преди или след жетвата, по време на съхранението и могат да контаминират целия фураж. Производителите трябва да проверяват за потенциална контаминация при производството на фуража, транспорта и разпределението му. Понякога плесенната инфекция е видима и дава възможност да се идентифицира потенциалния риск и той да се предотврати. За съжаление микотоксините са невидими с просто око и изискват специално изследване.

2. Измерване и записване на данните.
Често пропускаме признаците на микотоксините при животните и ги забелязваме след като са предизвикали проблеми. Детайлното и акуратно записване на данните предоставя възможност за наблюдаване на ситуацията и разработване на ефективна профилактична стратегия. Малката промяна в конверсията на фуража може до предизвика сериозни икономически загуби. Това може да насочи вниманието ни към присъствие на микотоксини.

3. Намалена консумация на фураж от животните.
Понякога простото присъствие на плесени може да предизвика промяна на вкуса и миризмата на фуража, но в много други случаи, техните токсични продукти могат да намалят апетита на прасетата. В крайни случаи тоталният отказ от храна или интензивно ровене на фуража в ханилката е видимо. По – често слабото намаляване на дневната консумация води до забележима загуба на тегло (прираст).

4. Лоша консистенция на фекалиите.
Увеличаването на видимите признаци на чревно разстройство и влошена консистенция на фекалиите – размекване или диария с кръв и несмляна храна може да означава отравяне от много токсини. Може да се увеличи и тежестта на патогените като колибактерии, салмонели, лавсонии и серпулини.

5. Репродуктивни проблеми.
Такива могат да причинят едновременно отравяне от много токсини. Може да бъдат засегнати ремонтните, нерезите и свинете, а прасетата могат да покажат признаци на интраутеринно заразяване като увеличена вулва и некроза на цицките. Нерезите могат да имат намалено либидо и намалена спермопродукция. Нерегулярният еструс при свинете или увеличаване интервала от отбиването до появата на еструс. Също така увеличаване раждането на мъртви прасета, намален размер на прасилата и намалена жизненост на прасетата. Намаленото млекоотделяне води до неадекватно развитие на новородените прасета.

6. Общо здравословно състояние.
Това е от най – трудните за откриване симптоми. Увеличеното бракуване и увеличената смъртност могат да ни насочат към микотоксикоза. Намаленият резултат от ваксинациите, увеличено избухване на инфекции и увеличеното използване на лекарства също може да означава микотоксикоза.

7. Увеличени случаи на пролапсуси.
Увеличените случаи на изпадане на ректума и гениталиите насочват към микотоксикози. Дължи се на промяна на лигаментите (връзките) на органите , докато честата диария от налягане в корема е индиректен симптом.

8. Променено поведение – повръщане.
Летаргията или превъзбудата може да се дължи на микотоксини. Поява на пяна на устата и по – често увеличеното повръщане също са насочващи

9. Увеличена чувствителност на кожата.
Тя води до лезии (некрози) по върха на ушите и опашката.

10. Намаляване на производствените параметри.
Те на са винаги явни във фермата. Загубата на хомогенността в групите на една възраст, леко намаляване на консумацията и прираста показват неясен проблем с микотоксините и води до значителни икономически загуби. По – силните внезапни промени като увеличена смъртност могат да означават остро отравяне и трябва веднага да се изследва.