Европа обречена да унищожи свиневъдството?

През годините ЕС установи регулации, които управляват индустрията. Как това се отрази на рентабилността на производството и перспективите пред пазара на свинско месо в ЕС?

Ноември започна. През последния месец цената на полските прасета падна според очакванията, което се дължи не само на спада на германския пазар, но и на укрепването на злотата спрямо еврото. През последната седмица на октомври цената в Полша вече беше под 10 злоти за кг за клас Е - по-ниска от месец по-рано, но по-висока от западните ни съседи. Каква е причината за това? - наличието на животни за клане. От другата страна на река Одер тя все още е по-висока, отколкото в Полша, което означава, че кланиците са готови да плащат повече, защото така или иначе има проблем с вноса, тъй като преброяването не е проблем само в Полша, но и в много други западноевропейски страни .

И така, изправени ли сме пред увеличение на цените на свинете? Трудно е да се отговори недвусмислено. В полза на увеличението несъмнено говорят две неща - първо, местното население, и второ, Коледа вече наближава - а това винаги стимулира пазара за увеличени покупки. Тези два фактора ще играят в полза на фермерите не само в Полша, но и в други западноевропейски страни. За съжаление има и фактори, които ще доведат до намаляване на цените, най-важният от които е международната търговия със свинско месо.

Испания е изпреварена в търговията със свинско месо с Китай от Бразилия, дълго подценявана, която има едни от най-ниските производствени разходи и следователно цени. Друг отвъдморски голям свиневъден магнат - САЩ, има по-ниска цена на крайния продукт от водещия производител на свине в Европа. Това прави свинското месо, произведено в ЕС неатрактивно за търговия. За да се промени това, цената трябва да падне. Освен това в Китай, поради продължаващите проблеми с АЧС, предлагането на прасета за угояване на пазара внезапно се е увеличило, което води до спад на цената в Китай, така че скъпото свинско месо в ЕС трудно се продава. Ако международната търговия не се осъществи, какво ще стане със свинското месо? Испания има повече от необходимото - ще бъдат принудени да го изпратят на европейския пазар и го правят. Това ще доведе ли до намаляване на цената? В момента в най-добрия случай това не променя нищо - предколедното търсене ще погълне стоките, но дали тази ситуация ще продължи вечно? Разбира се, че не.

През годината има няколко пъти с повишено и по-ниско пазарно търсене на свинско месо. Сега навлизаме в период, когато това търсене е по-високо, но след това това търсене спада. Да, веднага след това идва Китайската Нова година, която се празнува с пиршества, но дали Европа ще успее ли да пробие на този пазар с евтино свинско от Бразилия, САЩ и местно свинско месо (това, което колят в кланиците сега на по-ниска цена, ще продадат ли на печалба по време на китайските празници)? - Съмнявам се. Така че трябва да помислим как да намалим разходите и за съжаление тук имаме тъжен извод. Няма да можем да го направим, освен ако законодателството на ЕС не се промени. Това е описано и в статия от Guillem Burset. (б.р. - Статията може да откриете в БЛОГ на страницата на АСБ)

В Испания 14 пазарни сесии завършиха с намаление на референтната цена и в момента тя възлиза на 1,66 евро за кг живо тегло, което е толкова, колкото лесно можете да постигнете, като продавате прасета на цена за клане в Полша, и напомням, че Испания има възможност да продава свинско месо извън пазарите на ЕС. Ние в Полша за съжаление не го правим поради АЧС. Причините за спада на цените на Иберийския полуостров са американската конкуренция, която изтласква европейското месо от външните пазари с цената си, което повлия на нежеланието на кланиците да се разширяват (те не усещат натиск при купуване), по-голямото сезонно предлагане, спад в цените на компонентите за производство на желатин  (става въпрос за субпродукти, които не са много привлекателни на пазара на месо) и по-ниски нива на заплождане в резултат на PRRS (кланиците са намалили клането поради тази причина и не се интересуват от увеличаването му сега). Тези фактори, според автора на статията, са били ключови за падането на цените в Испания, но според мен те влияят и на европейския пазар - перспективата да бъдем наводнени със свинско месо от Иберийския полуостров е реална сред европейските производители. Това кара кланиците да не желаят да замразяват и съхраняват месо. В момента цените на енергията са високи и съчетано със скъпото свинско месо и несигурността дали скоро няма да бъдем залети с месо от Запад води до нежелание да се купува свинско за съхранение. Това се отразява и на по-ниското търсене от страна на кланиците, които предпочитат да задоволяват текущо нарастващото предлагане. Тази несигурност е очевидна и при ценообразуването, където всеки се страхува да излезе с по-висока цена.

И така, защо разходите за производство на свинско месо и цените са толкова скъпи в Европа? През годините ЕС е приел законодателство за регулиране на индустрията, както и елементи, свързани с нея. Това доведе не само до намаляване на животните, но по-важното до увеличаване на разходите - елементи, които правят европейското свинско месо все по-малко конкурентоспособно в света. Те включват екологични разпоредби, хуманно отношение към животните (текущи дискусии за увеличаване на пространството, което ще удължи възвръщаемостта на инвестицията), да не говорим за разпоредби, свързани с енергията, цената на която расте с тревожна скорост. Тези фактори, според Burset и мен, ще доведат до виртуалното изчезване на европейската търговия със свинско месо на трети пазари, което означава, че Европа ще се стреми към просто самозадоволяване. Въпреки това започналите преговори за свободна търговия, като например с американските страни, могат да доведат до още по-лоша тенденция. Държавите там нямат ограниченията, които ни налагат европейските политици и затова произвеждат по-евтино. По формулата за свободна търговия те ще могат да излязат на пазара на ЕС със свинско месо на атрактивни цени, което допълнително ще погребе индустрията на континента. Ще бъде ли така? Много зависи от предстоящите избори за Европейски парламент и какво ще подкрепят нашите представители в Брюксел.

Автор: Bartosz Czarniak

Линк към статията на www.pig333.com може да намерите ТУК