ЕС: Маржовете на производителите няма да се подобрят, докато балансът не бъде възстановен

Според Rabobank производството на свинско месо в ЕС 27+Обединеното кралство трябва да намалее, за да се балансира търсенето и предлагането.
Цените на прасенцата и кланичните трупове имат висока чувствителност към търсенето и предлагането, тъй като пазарът се опитва да възстанови баланса и да намали свръхпредлагането. Производството на свинско месо в ЕС 27+Обединеното кралство се сви с 2,5% до момента през февруари 2022 г. Въпреки това, от страна на търсенето, износът на ЕС 27+Обединеното кралство също е намалял с 30% до момента през март 2022 г. (439 000 метрични тона) в сравнение със същия период на миналата година година, като обемите за Китай са намаляли с 60% до момента.

Очаква се търсенето на внос в Китай да спадне с над 20% през 2022 г. С вноса за април спрямо година назад до момента е с 55% по-малко от 2021 г., Rabobank очаква търсенето да се увеличи през втората половина на 2022 г. Следователно в Европа ще започне възстановяване на маржовете.

Приемайки, че износът от ЕС 27+Обединеното кралство намалява до 3,5 милиона метрични тона през следващите две до три години, и че вътрешното потребление остава на нивата от 2021 г. (19,5 милиона метрични тона), Rabobank прогнозира, че производството на свинско месо трябва да се свие с 6% (1 милион метрични тона) в сравнение с 2021 г. В случай, че потреблението спадне с 2,5% в сравнение с 2021 г., производството на свинско месо в ЕС 27+ Обединеното кралство ще трябва да намалее с 8%. За 2022 г. Rabobank очаква производството на свинско месо в ЕС 27+Обединеното кралство да намалее с поне 2% на годишна база, водено от рязко свиване в Германия.

Линк към статията на www.pig333.com може да намерите ТУК

Графика www.pig333.com