Годишна среща на членовете на Асоциация на свиневъдите в България

На 09 ноeмври 2023 година се проведе годишната среща на членовете на Асоциация на свиневъдите в България. Тази година събитието се състоя в старата столица на България, град Велико Търново с любезното съдействие на нашите домакини "Гранд хотел Янтра"

Както всяка година целта на срещата е да се обменят мнения и намерят решения за текущи проблеми, както да се запознаят членовете на организацията с последните новости и тенденции в генетиката, храненето, развъдната дейност и всички други аспекти в свиневъдството.

Семинарът започна с презентация на фирма Агроконслут инженеринг, официален представител на генетичната компания PIC на тема "Новости и постижения на генетичната програма на PIC". В презентацията беше показан напредъка на технологиите и навлизането на изкуствения интелект (ИИ) при определянето на здравния статус на животните, както и помощта му за постигане на по-бърз генетичен прогрес. Гост лектор беше доктор Мануел Хереро от PIC, Испания.

Във втората част на събитието лекторите от Agrofeed г-н Синиша Кнежевич и Марко Лазович запознаха членовете на АСБ с дейността на унгарската компания, която още няма официално представителство в България, но има вече такива в над 40 страни по света. Темата на презентацията беше "Знанието, което храни! Приложната тайна е в малките частици"

В заключителната част фирма Булбарн
изнесе лекция със заглавие "Булпиг. Добър старт за малките прасета" Гост лектори бяха г-н Руд Кок и Берт де Жонг от Нидерландия. В лекцията бяха засегнати и теми свързани с баланса на аминокиселините, здравето на свинете майки и др.

В прикачените файлове по-долу ще намерите и презентациите на фирмите: