Редом с животновъдния обект функционират кланица и транжорна 07.01.2024

СВИНЕКОМПЛЕКС „ГОЛЯМО ВРАНОВО“ Е НАЙ-СТАРИЯТ В ИЗТОЧНА ЕВРОПАВ него се отглеждат 2000 майки и 400 ремонтни майки

Вихрен Димитров

СВИНЕКОМПЛЕКС „ГОЛЯМО ВРАНОВО“ Е НАЙ-СТАРИЯТ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

В него се отглеждат 2000 майки и 400 ремонтни майки от породите Ландрас, Дюрок, Пиетрен, Голяма бяла. Годишно тук се произвеждат около 55 000 прасета с тегло над 100 кг. Месечната реализация е 4000-5000 бройки на угоени животни.

Директорът Вихрен Димитров съобщи, че в момента работят съвместно с два университета по създаване на хибрид на база Източнобалканска свиня.

Свинекомплекс „Голямо Враново“ е най-старият в Източна Европа, като е създаден през 1971 г. Започва с 1000 майки от породите „Ландрас“ и „Голяма бяла“.

-Пристигат лекари и от Острова, като първият български лекар в обекта е майка ми д-р Миленка Димитрова, която вече 30 години е главен изп.директор. През 1998 г. обектът се приватизира от РМД и т.г. отбелязваме 25 години от това събитие – сподели директорът Вихрен Димитров.

В момента в комплекса се отглеждат 2000 майки и 400 ремонтни майки. Генетиката е на най-известната световна компания „Дженезис“, като породите са „Ландрас“, „Дюрок“, „Пиетрен“, „Голяма бяла“. Годишно тук се произвеждат около 55 000 прасета с тегло над 100 кг. Месечната реализация е 4000-5000 бройки на угоени животни.

Редом с животновъдния обект функционират кланица и транжорна. Производственият цикъл е затворен, като се ползва технология, разпределена на три седмици. Това означава, че през такъв период се заплождат 7 групи от около 300 майки. Бременността е около 3 месеца три седмици и 3 дни. Една майка ражда близо 2,2-2,3 пъти годишно около 25-30 малки. Жизненият цикъл на прасетата е 160-180 дни от раждането до реализацията.

Храненето е организирано на база собствени фуражи. Свинекомплексът разполага с 4200 дка земя, като на по 1300 дка се залагат пшеница, ечемик и царевица. Фуражите се подготвят в собствен фуражен цех, който годишно произвежда около 18 000 тона. Купуват се отделни примекси, които за щастие напоследък поевтиняха.

Директорът сподели, че компанията успешно се е възстановила от последствията от африканската чума в страната. По негови данни цяла България е увеличила животните си от 1971 г. от 1000 до 300 000 през 1989 г. Много от свинете в България са закупени от нашето стопанство, което може да се приеме като един от основните обекти в свиневъдния сектор на страната. В момента в България свинете майки са около 60 000 бройки. Обаче страната ни има капацитет за 2-3 години да ги увеличи поне три пъти, което означава напълно да задоволява нуждите си от свинско месо. Към момента консумацията на такова месо с роден произход е 30%. За съжаление останалата част е внос от Испания, Дания, Белгия, Холандия и др.

България има ресурсите и фуражна база на високо ниво, благодарение на което да се увеличи броят на свинете. Част от нашите фуражи заминават за фермите в Испания, която е от водещите държави в свиневъдния сектор в Европа, посочи Вихрен Димитров.
Едно от решенията страната ни да заеме челни позиции в този бранш на Стария континент е да се изградят с държавна банкова гаранция две големи кланици – по една в Северна и Южна България, които да гарантират големи обеми на производство и да осигуряват качество на разфасовките.

Вдигането на поголовието 2-3 пъти ще доведе до по-сериозни приходи (може би 200 млн.лв.) за държавата от ДДС от свинско месо, изчислява директорът.

В момента свинекомплекс „Голямо Враново Инвест АД“ – с. Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе произвежда прасета, които 50% се предлагат като живи животни и 50% преминават през собствените кланица и транжорна. Той е бутиков производител, който е успял да се наложи на пазара с качеството на месото и животните.

Компанията разполага с над 10 магазина в страната, като наскоро е открила два нови. Освен това преди две седмици официално са започнали работа нова транжорна за червени меса и склад на едро в Пловдив. В тях се предлагат над 100 продукта от различни видове – меса трупни, субпродукти, жарени и пушени, разфасовки, малотрайни колбаси, полутрайни и трайни колбаси, млени меса, полуфабрикати, консерви и др.

Неслучайно през тази година компанията печели златен медал на „Месомания“ за традиционната си смядовска луканка. Тя е произведена от месо на Източнобалканска свиня, за която германски университет доказа, че е с най-качественото и вкусно свинско месо.
В момента дружеството е започнало съвместно с два университета (Тракийски университет в Стара Загора и Университета за хранителни технологии в Пловдив) разработването на хибрид, какъвто не е защитаван в България от 20 години. Той е на база Източнобалканска свиня, като цели и съхранение на тази автохтонна порода. В Кюстендил е създадена база с такива животни. Хибридът ще бъде кръстоска между тази стара българска порода и индустриалната Дюрок.

-Очаква се първите прасета да бъдат родени около 15 януари 2024 г. След това трябва да се отгледат 1500 животни от новия хибрид и Пловдивският университет за хранителни технологии да проследи вкусовите качества на месото – посочи Вихрен Димитров.

Лилия ЛОЗАНОВА

Линк към статията на www.agrovestnik.bg може да намерите ТУК