Иван Иванов: Опитваме се да генерираме максимален бюджет за мярката за фуража 06.05.2022

Иван Иванов: Опитваме се да генерираме максимален бюджет за мярката за фуражаПтицевъдите и свиневъдите също са изправени пред фалит

Един от основните проблеми пред овцевъди и козевъди е високата цена на фуража. Фермерите настояват между 30 и 50% от цената на фуража да се поеме от държавата. Възможно ли е това да се случи обаче - питаме земеделският министър Иван Иванов на Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир.

“Разбира се, че това искане е изпълнимо, ако бъдат направени правилните разчети и бъдат доказани пред Министерство на финансите. Разбира се и ако Народното събрание одобри подобна актуализация на бюджета, това ще се случи. Министерство на земеделието прави всичко необходимо, за да задоволи исканията на фермерите, за да преодолеем тези тежки последствия от войната в Украйна”, каза Иванов.

Актуализацията на бюджета се очаква да се случи през месец юни. Има ли възможност тази мярка все пак да не отвори?

“Мярката е разработена от ЕК, а ние се опитваме да генерираме максимален бюджет, който да бъде отпуснат както за животновъди, така и за растениевъди”, обясни земеделският министър.

Птицевъдите и свиневъдите също са изправени пред фалит. По думите на ресорния министър за тях също е помислено.

“Разработваме механизъм по т.нар временна рамка за хуманно отношение към животните. Тук ще искаме 20% увеличение, което е допустимо от ЕК, за да бъдат покрити техните нужди, предвид увеличени"

Линк към статията на agri.bg може да намерите ТУК