Царевица и соя: Прогнози за сезон 2023/2024 USDA - февруари 2024 г.

Графика 1. Прогнози за реколтата за основните световни производители на царевица и соя - сезон 2023/24 спрямо сезон 2022/23. Изготвено от 333 Latin America с данни от FAS - USDA.

В сравнение с януарския доклад, световното производство на царевица не е отбелязало значителни промени, докато данните за международната търговия прогнозират по-нисък износ за Бразилия и намаление на вноса от Европейския съюз. Що се отнася до соята, прогнозата за бразилското производство беше намалена, а прогнозите за износ се увеличиха, което би компенсирало по-ниската прогноза за доставките в САЩ.

Това са акцентите от последните прогнозни доклади за зърно и маслодайни семена, публикувани от USDA:

Царевица

• Световното производство на царевица за сезон 2023/24 се очаква да достигне 1232,6 милиона тона (Mt), което е увеличение от 6,6% в сравнение със сезон 2022/23 (1155,9 Mt).
  • Производството на Съединените щати се очаква да достигне около 389,7 Mt, което е с 12,4% повече в сравнение с предходния сезон (346,7 Mt), докато Китай се очаква да увеличи реколтата си с 4,2%, достигайки 288,8 Mt. Европейският съюз ще нарасне с 14,7% с 60,1 Mt, докато Украйна с 30,5 Mt ще отчете увеличение от 13,0%.
  • Бразилското производство се очаква да достигне 129 Mt, което представлява спад от 5,8% в сравнение с предходния сезон, докато реколтата в Аржентина ще достигне 55 Mt, увеличение от 57,1% в сравнение с предходния сезон.
  • Очаква се световният износ на царевица да нарасне с 11,0%, преминавайки от 181,0 Mt през сезон 2022/23 до 200,8 Mt през този нов сезон, като Съединените щати са вторият по големина износител с 53,3 Mt, което би представлявало увеличение от 26,4% в сравнение с предходния сезон.
  • Доставките за износ от Южна Америка трябва да се увеличат значително в Аржентина. Очаква се да се увеличи със 70,8% с 41,0 Mt, докато за Бразилия се оценяват 52 Mt, което би представлявало намаление от 7,1% в сравнение с предходния сезон.
  • Очаква се Китай да внесе 23 Mt царевица, увеличение от 22,9% в сравнение с предходния сезон (18,7 Mt), докато Европейският съюз се очаква да внесе 23,0 Mt, с 0,6% по-малко в сравнение със сезон 2022/23 (23,2 Mt) .
  • Очаква се крайните запаси да се увеличат със 7,3% в световен мащаб, достигайки 322,1 млн. т. Запасите в Съединените щати ще се увеличат с 59,7%, докато за Бразилия ще намалеят с 41,9%.

Соя

• Световното производство на соя за сезон 2023/24 ще се увеличи с 5,3% спрямо предходната година, от 378,1 на 398,2 Mt.
    Прогнозите за южноамериканските култури показват намаление от 3,7% за Бразилия, което ще достигне 156 Mt, докато Аржентина се очаква да се увеличи със 100,0% с 50,0 Mt.
  • Очаква се Парагвай да увеличи производството си с 2,5% в сравнение със сезон 2022/23 (10,1 Mt), достигайки реколта от 10,3 Mt.
    В този нов доклад реколтата в САЩ се оценява на 113,3 Mt, което е спад от 2,5% в сравнение със сезон 2022/23, когато достигна 116,2 Mt.
  • Експортната дейност ще бъде водена от Бразилия със 100,0 Mt, нараствайки с 4,7% в сравнение с предходния сезон (95,5 Mt), докато Съединените щати ще достигнат обем на износа от 46,8 Mt, което представлява спад от 13,6% в сравнение с последната реколта (54,2 Mt).
  • Предвижда се Аржентина да изнесе 4,6 Mt, което би означавало увеличение от 9,9% в сравнение със сезон 2022/23 (4,2 Mt).
  • Очаква се Китай да внесе 102 Mt, обем, който е с 1,1% по-висок от предходния сезон.
  • Крайните запаси от маслодайни семена се очаква да нараснат с 12,0% в световен мащаб до 116,0 Mt, подкрепени от увеличенията на запасите в Аржентина, Съединените щати и Китай.

Линк към статията на www.pig333.com може да намерите ТУК