От Черно море до Средния запад на САЩ екстремното време заплашва реколтата

Прогнозираната сухота в житницата на Черноморския регион вероятно ще попречи на добивите на слънчоглед и царевица, докато проливните дъждове в САЩ след почти рекордни температури заплашват да нанесат жертва на реколтата, намалявайки световните доставки и тласкайки цените нагоре, предаде Ройтерс.

Прогнозата за времето за региона на Черно море е голям червен флаг“, каза Крис Хайд, метеоролог в базираната в САЩ Maxar, със сухота и под нормалните количества дъждове, които се очакват през юли и август, вероятно е да се увредят ключовите царевични и слънчогледови култури в региона .

Рекордните температури в основните глобални региони на отглеждане забавиха засаждането и навредиха на развиващите се култури, тъй като въздействието на изменението на климата се засилва, като огромни участъци от земеделска земя в Русия, Китай, Индия и части от Съединените щати изпитват изключително горещи условия и валежи под нормалното.

Световните цени на пшеницата Wv1 скочиха до 10-месечен връх през май, след като неблагоприятните метеорологични условия намалиха добивите за зреещата култура в Русия, най-големият износител.

Горещото време в Южна Русия ще удари посевите поради липса на влага в почвата, като по-малко валежи и топлина се очакват също в Урал, Западен Сибир и Забайкалия, се казва в прогноза на Руския хидрометеорологичен център.

Южна и източна Украйна също са свидетели на горещо и сухо време, като валежите между 1 май и 10 юни са само 20-50% от нормалните, според държавния синоптик, като сушата възпрепятства развитието на зимните и пролетните култури в части от Харков и Донецки региони.

"Месец май в Украйна се оказа един от най-сухите за последните 30 години", казаха държавните синоптици. „В северните райони, по-специално в Житомир, градушката причини щети на пролетни култури като царевица, соя и слънчоглед.“

В САЩ, който е най-големият износител на храни, силна жега обхвана части от източното крайбрежие, което накара правителството да намали процента на царевица и соя, оценени като "добра" или "отлична" в понеделник. Прекомерните дъждове в ключовия регион на Средния запад и прогнозите за повече влажно време породиха опасения от наводнения.

„В Средния Запад фокусът се измества от горещината към твърде много дъжд, което може да доведе до наводнения в площите за производство на царевица и соя, особено в Горния Среден Запад“, каза Хайд.

Губернаторът на Айова Ким Рейнолдс каза в социалната медийна платформа X, че широко разпространените наводнения в северозападна Айова, най-големият производител на царевица в САЩ, са изтласкали речните нива над рекордите от 1993 г.

Железопътната компания BNSF, собственост на Berkshire Hathaway, каза в изявление, че мост се е срутил над река Биг Сиукс в неделя и пренасочва влаковете през Крестън, Айова. Union Pacific съобщи, че е затворил железопътните линии между Мейсън Сити, Айова, и Сейнт Пол, Минесота, и между Сиукс Сити, Айова, и Сейнт Пол.

Роб Джейкъбс, главен изпълнителен директор на Cooperative Farmers Elevator, каза, че тежки наводнения са засегнали няколко от кооперативите, като пътищата са били отнесени, а съоръженията на фуражния завод са били наводнени. Тунелите, използвани за товарене на зърно са наводнени, а складовете, използвани за съхраняване на семена и селскостопански химикали, са пълни с до 18 инча вода, каза Джейкъбс.

Повечето анализатори казаха, че е твърде рано да се оценяват потенциалните щети на реколтата от наводнения.

Времето в Китай и Индия се подобрява

В Азия се очаква обилните дъждове да облекчат силната сухота в части от Китай, най-големият купувач на соя, докато дъждовете по време на мусоните в Индия, които са с една пета под нормалното, вероятно ще се възстановят, стимулирайки селското стопанство в най-големия износител на ориз и най-големия вносител на олио в света.

„Производството на царевица и соя в Китай на север и изток е тревожно“, каза Хайд. „Но времето се очаква да бъде нормално или малко над нормалните валежи се очакват през периода юли-септември, което ще бъде от полза за посевите.

Китайският метеорологичен център каза пред Ройтерс, че в части от северните, североизточните и западните провинции ще има по-високи валежи от юли до септември, което ще насърчи растежа на реколтата.

„Но валежите ще бъдат интензивни в някои райони, ще трябва да има бдителност за бързи промени от суши към наводнения“, се казва в съобщението, добавяйки, че по-високата влажност може също да повиши риска от болести и вредители по културите.

В Индия мусонът напредва след спиране повече от седмица, каза служител на метеорологичния отдел.

„Вече е набрал така необходимата инерция за напредването си в северните равнини. През следващите няколко седмици очакваме няколко периоди на обилни валежи, които ще заличат дефицита на валежи. Юли се очертава да бъде обещаващ.“

Очаква се времето в Австралия да бъде нормално, като в някои райони ще има повече от средните валежи, което подобрява перспективите за реколтата от пшеница, докато в Аржентина и Бразилия през следващите месеци се прогнозира основно нормално време.

Линк към статията на www.thepigsite.com може да намерите ТУК