Официално: ЕС наложи мита върху вноса на китайски електрически автомобили

Налагането на временни изравнителни мита от ЕС върху вноса на китайски електрически превозни средства може да има последствия върху европейския износ на свинско месо

Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на електрически превозни средства с батерии от Китай.

Това решение следва разследване, което установи, че китайските производители на електрически автомобили (ЕА) се възползват от субсидии, създавайки нелоялна конкуренция на пазара на ЕС.

Митата, вариращи от 4,7% до 20,9%, имат за цел да възстановят равните условия за производителите от ЕС и да насърчат справедливата търговия.

Тези временни мита ще се прилагат от 5 юли 2024 г. за максимален срок от четири месеца. В рамките на този срок трябва да се вземе окончателно решение относно окончателните мита чрез гласуване от държавите-членки на ЕС. Когато бъде прието, това решение ще направи митата окончателни за период от пет години.

Действията на Комисията са в съответствие с по-широката стратегия на ЕС за гарантиране на лоялна конкуренция и подкрепа на зеления преход.

Налагането на временни изравнителни мита от ЕС върху вноса на китайски електрически превозни средства и разследването на Китай за дъмпинг на свинско месо в ЕС отразяват нарастващото търговско напрежение между двете икономики. ЕС има за цел да защити своята автомобилна индустрия от субсидирания китайски внос, докато Китай отговаря, като проучва потенциалните дъмпингови практики в европейския сектор на свинското месо.

4 юли 2024 г./ ЕО/ Европейски съюз.