Ново намаление на испанския износ на свинско през 2023 г

Графика 1: Развитие на испанския износ на свинско месо и продукти от свинско месо към техните основни пазари на дестинация. Източник: 333 по данни на CEXGAN

През изминалата година испанският износ на свинско месо и готови продукти за трети страни е намалял с 16%.

Според последните данни, публикувани от CEXGAN, Испания е изнесла за трети страни общо 1 346 625 t свинско месо и готови продукти през миналата година, с 16% по-малко в сравнение с 2022 г., когато са били изнесени 1 599 340 t. Това е втора поредна година със спад в износа на тези продукти след пика, достигнат през 2021 г. с изнесени 1 919 406 тона.

Както показва графика 1, виждаме как водещият купувач продължава да бъде Китай, въпреки че износът за тази дестинация е намален със 17% в сравнение с 2022 г. и ако сравним с 2020 г., годината на най-висок обем на износ за Китай , намалението е 58%. През 2023 г. стойностите бяха подобни на тези преди появата на африканската чума по свинете в Китай (първото огнище, потвърдено през август 2018 г.).

Китай е следван от Япония като основни дестинации, с намаление от 12%, Филипините (-28%), Южна Корея (-19%) и Великобритания, която, от друга страна, увеличи вноса си на испански продукти от свинско месо с 3%. Също така си струва да се подчертае как след Brexit (31 януари 2020 г.), тъй като се счита за трета страна, се появява в графиките от 2021 г. и можем да видим как износът за Великобритания надвишава този за Хонконг.

Филипините, след две години класиране като втора дестинация, през 2023 г. се върнаха на трета позиция.

Графика 2 и Графика 2.1
показва развитието на дела на всяка страна от общия износ. Както е показано, Китай е преминал от внос на 78% от общия испански износ на свинско месо и продукти от свинско месо през 2020 г. до представляващ 43% от общия износ през 2023 г.

Линк към статията на www.pig333.com може да намерите ТУК

Графика 2: 2020 г. Развитие на дела на основните вносители на испанско свинско месо и продукти от свинско месо. Източник: 333 по данни на CEXGAN.
Графика 2.1: 2023 г. Развитие на дела на основните вносители на испанско свинско месо и продукти от свинско месо. Източник: 333 по данни на CEXGAN.