Намаляване на дивите свине чрез контрацептиви

Дивите свине са изключителен проблем в Европа и Северна Америка чрез опустошаване на посевите и разпространение на Африканската чума. В щата Тексас (САЩ) те надхвърлят 2,6 милиона. Усилията за намаляване на броя им е чрез отстрел, но ефектът е малък и затова броят им продължава да се увеличава особено в Канада и Германия.

Новият метод за ограничаване на броя на дивите свине е приложен в Тексас с използване на контрацептив, наречен HogStop. Чрез него е постигнато 60% намаление на подвижността на сперматозоидите, както и промяна в морфологията им, което значително намалява плодовитостта. Това е постигнато експериментално при поемане на продукта в продължение на пет дни. Продуктът оказва въздействие и на гълъби и плъхове.

Продуктът  е смес от хранителни добавки и не съдържа хормони, съдържа се в тестисите на нерезите и не се разпространява в тялото. Трябва да се прилага чрез специални хранилки, за да не го консумират други видове животни като елените. За целта са разработени два вида хранилки. Очаква се продуктът да се разпространи широко в САЩ.