Как се е развило производството на свинско месо през последните 25 години

Графика 1: Развитие на производството на свинско месо (Mt) и класиране през последните 25 години на основните световни производители. Източник: USDA и Евростат.

Нека погледнем назад и да видим как индустрията се е развила в страните с най-високо производство през последните 25 години.

Следната графика ни показва как се е развило производството на свинско месо (в милиони тонове) през последните 25 години, както и класирането по държави и как то се променя.

Наблюдавахме устойчив растеж в Китай до появата на африканската чума по свинете през 2018 г. и как след грандиозен спад производството на свинско месо се възстановява.

Що се отнася до класацията на страните с най-голямо производство, виждаме, че няма движение за първите четири места през последните 25 години, ако разглеждаме ЕС като цяло. Наблюдаваме как Русия и Виетнам се изкачваха в позициите си срещу Канада.

Това се променя, когато разделим ЕС на държави (Графика 2), където Испания направи пробив през 2020 г., превръщайки се в основен производител в ЕС, измествайки Германия, която загуби 20 години хегемония, превръщайки се в третия световен производител след Китай и Съединените щати, до миналата година, когато беше изпреварена от Бразилия.

Като се има предвид, че стойностите за Китай изкривяват графиката и не ни позволяват да оценим развитието в другите страни, по-долу имаме същата графика, но без Китай и с ЕС, представен от основните производители (Испания, Германия, Франция, Полша, Холандия, Дания, Италия и Белгия), които представляват приблизително 86% от общото производство на ЕС.

Графика 2: Развитие на производството на свинско месо (Mt) и класиране през последните 25 години сред основните производители в света (с изключение на Китай и включително основните производители от ЕС). Източник: USDA и Евростат.

Линк към статията на www.pig333.com може да намерите ТУК