Драматично увеличение на случаите на АЧС в ЕС през 2023 г

Пространствено разпределение на огнищата на АЧС сред потвърдените домашни свине през 2022 г. (вляво) и 2023 г. (вдясно). Източник: ADIS, достъпен на 1 февруари 2024 г. © EuroGeographics за административни граници.

EFSA току-що публикува своя годишен епидемиологичен доклад за африканската чума по свинете (АЧС).

През 2023 г. 14 държави-членки са били засегнати от африканска чума по свинете (АЧС) и тя е причинила петкратно увеличение на огнищата при домашни свине в сравнение с предходната година, според EFSA.

Според доклада на EFSA през 2023 г. е регистриран най-големият брой огнища на АЧС при домашни свине от 2014 г. насам. Хърватия и Румъния, съответно с 1124 и 740 огнища, съобщават за 96% от общия брой на огнищата.

Ако, в допълнение към държавите-членки, вземем предвид данните от Босна и Херцеговина, с 1508 случая при домашни свине, и от Сърбия с 991, както съобщихме миналия януари от доклада на ADIS, данните се увеличават още повече.

Броят на огнищата при диви свине през 2023 г. се увеличава с 10% спрямо предходната година. Вирусът беше открит за първи път в Швеция и Хърватия и се разпространи в нови райони в Италия. Появи се отново и в Гърция след двегодишно прекъсване. Германия, Унгария и Словакия отбелязаха подобрение на епидемиологичната ситуация в своите страни с намаляване на броя на огнищата при диви свине.

За откриване на огнища на АЧС експертите на EFSA препоръчват да се даде приоритет на пасивното наблюдение, включително търсене и тестване на трупове на диви свине, вместо на активно наблюдение, включително тестване на ловувани диви свине.

През октомври 2024 г. EFSA ще публикува научно становище, разглеждащо рисковите фактори за появата, разпространението и устойчивостта на вируса на АЧС в популациите на диви свине, както и при домашни свине.

17 май 2024 данни на EFSA и ADIS.